Sophie Løhde

Politisk ordfører og medlem af Folketinget for Venstre

Vi sikrer penge til motorveje i Nordsjælland

Bragt I Frederiksborg Amts Avis 16. marts 2019

Endelig! Nu kommer Frederikssundmotorvejen til Frederikssund, og Hillerødmotorvejen til Hillerød. Det kan næsten lyde banalt. Men ikke desto mindre har det igennem en lang, lang årrække været et kæmpe problem for borgerne i Nordsjælland, at vores motorveje ikke går derhen, som navnet på vejene antyder. 

Det er slut nu. En ny aftale mellem V-LA-K-regeringen og DF om en stor investeringsplan sikrer finansiering og realisering af vigtige vejprojekter i Nordsjælland. Det er både godt for borgerne og virksomhederne.

Bilister, der kører mellem Nordsjælland og København for at passe deres arbejde, har i årevis spildt alt for meget tid på at holde i lange køer. Det er både dårligt for borgerne og for samfundsøkonomien.

Derfor er det en rigtig god nyhed, at regeringen har indgået en ambitiøs trafikaftale, der betyder, at der de kommende år vil blive investeret markant flere penge i vores vejnet i hovedstadsområdet.

Mere plads på vejene
Dermed kan de tusindvis af borgere, som hver dag pendler i bil fra Frederikssund, Helsingør, Egedal, Gribskov, Hillerød og andre steder i Nordsjælland til Københavnsområdet, se frem til, at der bliver mere plads på vejene. Og det vil mange sikkert sætte stor pris på. For i dag skal man enten stå meget tidligt op eller væbne sig gevaldigt med tålmodighed, inden man sætter sig ind i sin bil. Der er nemlig store problemer med trængsel på vejene, og bilkøerne bliver desværre mange steder længere og længere.

Og problemet bliver kun værre de kommende år, hvis ikke vi gør noget.
Det er uholdbart. Ikke bare for alle de mennesker, som spilder kostbar tid i særligt morgen-og eftermiddagstimerne på at vente i lange bilkøer, men også for samfundsøkonomien. Beregninger viser, at forsinkelser i vejtrafikken alene i hovedstadsområdet hvert år koster mere end 13 mia. kr.

Som lokalt folketingsmedlem i Nordsjælland er jeg derfor ekstrem glad for, at regeringen har indgået en markant aftale med Dansk Folkeparti, der betyder, at vi de kommende år investerer mere end 112 mia. kr. i infrastrukturprojekter forskellige steder i landet. Det gælder i den grad også i hovedstadsområdet og Nordsjælland, hvor vi nu langt om længe kan færdiggøre og forlænge motorvejene til Frederikssund og Hillerød.

Længst tid på vejene
Og det er også nødvendigt. Trafikken er nemlig de senere år steget mest i hovedstadsområdet, og bilister, der pendler fra fx Frederikssund, Gribskov, Helsingør og Hillerød, er blandt dem, som bruger længst tid på vejene. Alene på Hillerødmotorvejen er trafikken siden 2010 vokset med mere end 25 pct.

Og trængslen er i dag så slem på vejstrækningen, at flere virksomheder, der udvider i Nordsjælland, frygter, at det kan blive svært at rekruttere nye medarbejdere.

Aftalen mellem VLAK-regeringen og DF er historisk for Nordsjælland. Endelig får vi de motorveje, som vi har kæmpet for igennem mange år. Nu sker der endelig noget. Vi handler frem for at fortsætte snakken.

Det er derfor heller ikke et øjeblik for tidligt, at os, der bor nord for København, får gavn af alle de mange milliarder kroner, som investeres i vejprojekter i Danmark.

Og det er sund fornuft, at vi nu bruger penge i vores infrastruktur i Nordsjælland, så vi kan komme de massive kødannelser på vejene til livs.
Kun med blå regering Aftalen er samtidig et godt billede på, at du som borger kun er sikret pengene til motorveje og støjbekæmpelse i Nordsjælland, hvis Danmark fortsat ledes af en blå regering efter næste valg.

Socialdemokratiet og de øvrige røde partier vil nemlig hellere bruge pengene på bl.a. en dyr jernbanebro over Vejle Fjord og andre dyre projekter med beskedne gevinster. Men pengene kan som bekendt kun bruges én gang. Og her prioriterer Venstre og de øvrige blå partier markante vejinvesteringer til bl.a. Nordsjælland og Hovedstadsområdet.