Sophie Løhde

Folketingsmedlem og innovationsminister

Kræftpatienter skal behandles til tiden overalt

Bragt i Frederiksborg Amts Avis 8. marts 2019

Hvert år får flere end 37.000 danskere den nedslående besked, at de har en kræftsygdom.

Det er en hård besked at få, men sundhedsvæsnet er heldigvis blevet langt bedre til at behandle kræft, og derfor overlever markant flere i dag en kræftsygdom.

Det er imidlertid ofte helt afgørende, at patienterne hurtigt bliver undersøgt, hvis der er mistanke om, at de har kræft. Og at de efterfølgende kommer hurtigt i behandling, hvis de er kræftsyge. Derfor har vi i Venstre været med til at indføre kræftpakkeforløb med præcise tidsfrister, der skal sikre en hurtig udredning og behandling på sygehusene i regionerne.

Nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser imidlertid, at regionerne i alt for mange tilfælde ikke lever op til tidsfristerne i kræftpakkerne. Og i flere regioner går udviklingen til og med den forkerte vej. Det gælder f.eks. i Region Hovedstaden, hvor eksempelvis hele 53 procent af brystkræftpatienterne ifølge de seneste tal bliver opereret for sent.

Det er fuldstændig uacceptabelt, at under halvdelen af kvinder med brystkræft i hovedstadsområdet kommer lige så hurtigt igennem et kræftforløb som en patient et andet sted i landet, og dermed potentielt set har dårligere chancer for at overleve en kræftsygdom.

For det betyder i al sin enkelthed, at kvinder i Region Hovedstaden ikke har de samme muligheder for at blive raske som eksempelvis brystkræftramte i Region Syddanmark, hvor 78 procent bliver opereret inden for de anbefalede tidsfrister.

Den slags postnummerlotteri kan patienterne ikke være tjent med.
Det viser med al tydelighed, at der er behov for at ændre og forbedre vores sundhedsvæsen.

Vi har derfor i regeringen fremlagt et udspil til en sundhedsreform, der bl.a. skal give patienterne endnu stærkere patientrettigheder og gøre op med den geografiske ulighed i sundhed, så patienter får en ensartet behandling af høj kvalitet overalt i Danmark.