Sturr, sturr nummer i Cirkus Elbæk

Det kan formentlig være en sand balanceakt at være minister, så man tilfredsstiller både vælgere, opposition, regeringspartnere og i øvrigt arbejde for det, man selv tror på. Det er som at gå på line langt over manegen med publikums øjne fæstnet på sig. Det må være svært. Til gengæld er det jo altid rart at have Enhedslisten som parlamentarisk sikkerhedsnet, der nok springer op som en løve, men alligevel altid ender med at falde ned som et ”blidt cirkus-lam”.

At gå på line er altså svært, men er man cirkusminister, så bestemmer man jo selv, hvilket nummer man vil optræde med. Mine daaamer og herrrer: Velkommen i Cirkus Elbæk.

Da finansministeren stolt præsenterede en finanslovsaftale sammen med sine regeringspartnere og det parlamentariske grundlag fra Enhedslisten… nej vent, det var jo uden de knap så stolte medlemmer af Enhedslisten, som dog alligevel havde lagt stemmer til en finanslov, der vel heller ikke var megen grund til at være så stolt af.

Nå, ikke desto mindre præsenterede finansministeren aftalen med alle dens løjerlige krinkelkroge. På kulturområdet var der blevet skåret flere steder i den nye finanslov. F.eks. blev der skåret 2 millioner på den nødvendige vedligeholdelse af Fregatten Jylland.

Til gengæld var der ét sted – faktisk det eneste nye på kulturområdet – hvor der var sat penge af. Men så var det også et sted, hvor det dufter lidt af savsmuld, om I vil. Seks millioner kroner blev nemlig sat af til en uddannelse inde for nycirkus.

Ministeren skærer altså ned med den ene hånd, mens han rundhåndet uddeler penge til noget, som nok de færreste nogensinde har hørt om.

Nycirkus-uddanelsen skal have til huse hos Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), og det er her cirkusminister Elbæks linedans bliver spektakulær. For hvor må det være svært at agere præcis som de jonglører, der kan skifte kasket, mens bolde flyver dem om ansigtet, når man samtidig skal holde balancen på sin politiske line. Cirkusministeren mente selv at have klaret nummeret med bravur. Også den del, hvor han skulle skifte kasket fra tidligere bestyrelsesmedlem i AFUK, kæreste til en ansat samme sted og tilbage til cirkusminister. Sturr, sturr nummer!

Gangen over linen lykkedes – måske uden applaus, men det kom i hvert fald ikke til en alvorlig test af det parlamentariske sikkerhedsnet. De havde selvfølgelig også selv stemt et knebent ja til ”finanslovsforestillingen” og dermed nikket til både linedansere og andre klovnenumre.

Nu knager hængslerne måske lidt mere. DR og BT har nemlig søgt aktindsigt i kulturministeriet og klarlagt, at cirkusministeren har henlagt fem arrangementer til AFUK til en samlet pris af 180.000 kroner. Mens et samlet publikum undrer sig, tager cirkusministeren endnu en tur ud på linen.

Igen skal han krydse i stor højde, mens han jonglerer med mangt og meget, og nummerets højdepunkt vil nok en gang være, når han skal skifte kasketter med stor behændighed. Det er spændende at se, om han kan holde balancen, og om nettet holder, hvis han skulle falde.

Cirkusministeren drømmer naturligvis om dacapo med endnu et ”sturr, sturr nummer”. Men risikoen er da, at han skvatter og falder. Holder sikkerhedsnettet kan han måske få sig en (rød) næse, men holder det ikke, må han gå fra cirkus som den bedrøvede klovn.