Rokade skjuler ikke reform-behov


Det er blevet hverdag igen. Statsministeren indledte den politiske sæson med lidt person-kolorit og stoledans, og da musikken stoppede, havde en socialdemokrat afløst to andre. Det var det. Alt er tilbage ved det gamle. Nok fik vi en regeringsrokade, men regeringen er grundlæggende den samme.

Ingen retning, ingen planer og en statsminister, der i Berlingske meddeler, at alting er »på sporet igen«.

Den sidste har vi hørt før. Statsministeren har en helt uovertruffen evne til at mene, at det hele går åhh-så-godt. Selvfølgelig på grund af den regering, der nok, som I husker, er »kommet godt fra start«.

Godt nok lovede regeringen at dansk økonomi skulle »kick-startes«. Men effekten udeblev (minus i butikkerne syd for grænsen), og i stedet skrumpede dansk økonomi. Og væk var nu al snak om kickstart.
Godt nok påstår regeringen, at den er gået »reformamok«. Regeringens såkaldte amok-kurs øger dog kun arbejdsudbuddet med 23.000 i 2020. Det er under en fjerdedel af det øgede arbejdsudbud på 95.600, som Løkke i sin tid som finansminister og statsminister aftalte reformer for. S-SF var ikke med en eneste gang
Og godt nok lovede statsministeren for et år siden, at regeringen ikke ville »lave nye generelle forhøjelser af afgifter, erhvervsskatter eller indkomstskatter«. Den udmelding varede blot et par måneder, og så fik skatterne et nøk opad med Enhedslisten, og siden nedad igen i aftalerne med Venstre.

Og sådan kunne man blive ved. Statsministeren siger ét og gør bagefter noget andet. Tag dagens udmelding i Berlingske. Her bebuder statsministeren, at »reformprocessen fortsætter på fuld styrke«.

Lad os håbe, at danskerne denne gang kan stole på Helle Thorning-Schmidt. Det kunne de nemlig ikke sidste gang, statsministeren kom hjem fra sommerferie. Her blev der annonceret »reformpause«, og kort tid efter erklærede hun så alligevel, at det var tid til noget andet.

Så kære Thorning: Tør du denne gang love, at du holder, hvad du siger? Tør du garantere danskerne, at du snart begynder at træde rigtigt på reform-speederen i stedet for nærmest at have halveret målet for at øge arbejdsudbuddet?

Og kan vi regne med, at regeringen ikke om et øjeblik præsenterer en klimaplan, hvor omkostningsniveauet øges, konkurrenceevnen svækkes, og arbejdspladserne fosser ud af landet?

Danmark har brug for, at regeringen taler lidt mindre og handler lidt mere. Vel at mærke handler i en retning, hvor vi sikrer danske arbejdspladser ved at gøre det mere attraktivt at drive virksomhed i Danmark frem for at gøre verdens største offentlige sektor endnu større. De behov kan en rask rokade ikke skjule.

B-tinget 12. august 2013