Regeringens køns-cirkus


Så blev vi igen mindet om, at det ikke bare er valgplakaterne, der hænger på lygtepælene i samme højde som Benneweis, Arena og Dannebrog, der får nogle til at bruge udtrykket ”det politiske cirkus”. Det er vel i lige så høj grad, fordi der af og til er nogen, der tager den røde næse på og ­– om ikke sprøjter vand fra blomsten – så i hvert fald hælder det ud af ørerne.


I sidste uge var det Socialdemokraternes ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff. Han foreslog – i ramme alvor må man forstå (og så er det jo ikke sjovt) – at lærebøger skal tjekkes for, hvordan de fremstiller kønsroller.


Han var faldet over en grundbog på sosu-uddannelserne med det uskyldige navn ’Sundhed, omsorg og pædagogik’, men som åbenbart for Langhoff var det skinbarlige djævelskab. Ifølge Politiken indeholder bogen nemlig passager, der beskriver, at ”drengelege gerne handler om »heltegerninger«, »hvor trusler og farer skal bekæmpes«”.


Det virker øjensynligt på S-ordføreren helt urimeligt, at den slags står i en bog, for som han siger: ”Hvis det ender med at sende drenge på dinosaurusmuseum og piger på Barbiemuseum, er det med til at være en selvforstærkende virkning, der sætter drenge og piger i bås. Drenge skal have lov til at være andet end vilde og klatre i træer”.


Åh, hvor kunne man ønske, at lille Rasmus som dreng selv havde fået lov at klatre i træer. Det lyder jo som om, der i hans verden kun har eksisteret fangelegen ”nogen efter nogen”, som er den helt igennem kønsløse version af ”drengene efter pigerne”.


Vi må jo regne med, at Thorning og co. snart dropper stiletten og stiller med ens grydehår og Mao-tøj, når Socialdemokraterne samles for at forarges over bøger som ”Alle vi børn i Bulderby” og lignende skrækeksempler, hvor drenge løber på gærdet og spytter i græsset, mens pigerne leger med dukker og plukker bær.


Det kunne være en enlig kønsforskrækket svale fra regeringen, men det skete alligevel samme dag, hvor selvsamme regering med forskningsminister Morten Østergaard (R) i spidsen ville lave en ny aftale om forskningsreserven, hvor der skulle gå 80 mio. kr. af skatteborgernes penge til at 'fremme en mere ligelig kønssammensætning af forskningsmiljøerne i Danmark'.


Det såkaldte YDUN-program skal godt nok kunne søges af både mænd og kvinder, ”men gennem dispensation fra ligebehandlingsloven prioriteres kvindelige ansøgere over mandlige i tilfælde af lige kvalifikationer mellem to ansøgere”. Så det skal ikke længere handle om, hvem der er bedst, men hvem der har et lige CPR-nummer.


Det er jo helt håbløst, at regeringen igen er mere optaget af, hvad folk har mellem benene end mellem ørerne, og det lykkedes desværre kun VKO at få beløbet forhandlet ned til 70 mio. kr., selvom vi gjorde alt, hvad vi kunne for helt at bekæmpe forslaget.


Det er frustrerende gang på gang at se, at regeringen har så ringe tillid til kvinder og piger – og såmænd også til mænd og drenge – at det, som det skete denne dag på Borgen i både lille og stor skala, bliver et emne, hvilket køn man har.


Vi er forskellige køn og godt for det, men kan vi ikke droppe kønsforskrækkelsen, så drenge ikke må være drenge, eller kvinder skal særbehandles på grund af køn. Ellers kan jeg da godt forstå betegnelsen ”det politiske cirkus”, hvor klovnene (m/k naturligvis!) får alt for meget taletid.