Regeringens fravalg

Der har næsten ikke været et tidspunkt i denne valgperiode, hvor vi ikke har skullet høre om de svære valg og de nødvendige beslutninger, som regeringen har måttet træffe. Der var en statsminister, der roste sig selv og sin regering for at være gået reformamok, selvom det ved eftertanke i virkeligheden var VK-regeringens reformer, hun stod og tog æren for.

Jeg vil give regeringen så meget, at ikke alle politiske beslutninger er lige nemme, og at når man vil noget med sin politik, når man har en klar idé om, hvilken retning Danmark skal bevæge sig i, ja, så kræver det, at man har politisk mod og handlekraft, og at man også prøver at løse problemerne, selvom løsningen ikke ligger på den flade hånd.

Det er bare ikke den tilgang, jeg oplever fra regeringen. Over hovedet ikke. Hvad skete der, da debatten rullede om velfærdsturisme, hvor udlændinge tog fx børnepenge med til udlandet? Regeringen gjorde ingenting. Det kan vi ikke, var svaret. Venstre ville lave en fuldstændig kortlægning af velfærdsydelser i Danmark, der kan blive mål for velfærdsturisme, og vi ville have velfærdsturisme håndteret som en del af en ny europapolitisk aftale. Regeringen lagde sig fladt ned for Kommissionen og afviste at gøre mere. Det var for svært.

Der er mennesker, for hvem det ikke kan betale sig at gå på arbejde. De tager praktisk talt penge med på arbejde, for der er ingen økonomisk gevinst for dem ved at arbejde frem for at være på offentlige forsørgelse. Det er et kæmpeproblem, og regeringen har erkendt det, men den mener, det er umuligt at løse. Det er ikke godt nok. Venstre vil sænke skatten for de laveste lønninger og sætte et loft over, hvor meget man kan modtage i samlede offentlige ydelser. Vi siger, det bedre skal kunne betale sig at arbejde, men regeringen prøver at gøre budskabet til grin. Løser de det? Det er for svært.

Og nu ser man salafisten Adnan Avdic, der står på tv og forbander grundloven og gør grin med vores demokrati, og alt hvad der er dansk. Han skal rejse bort, siger regeringen, men hvad har de gjort? De har lempet udlændingepolitikken 31 gange; gjort det lettere for folk, der taler ringe dansk og ikke kan forsørge sig selv at få statsborgerskab og stemt imod, når Venstre har foreslået at nægte statsborgerskab til mistænkte terrorister. Intet har de gjort for at løse problemet. Det har nok været for svært.

Man kan – og skal naturligvis af og til – vælge sine kampe med omhu. Det har regeringen måske gjort, men den har også fravalgt sine kampe. Hvis det har været for svært, er det blevet valgt fra, selvom det er vigtigt. I Venstre har vi sat en retning for, hvor Danmark skal hen efter et valg. Det står vi fast på, også selvom det bliver svært.