Regeringen på »ommer-ferie«

Velkommen tilbage fra sommerferie til MetroXpress' politiske klummelæsere. Alt er som det plejer at være. Meteorologerne lover sommervejr, netop som skolernes sommerferie slutter, og det atter er tid til at kaste sig over arbejde og studier. Typisk!'

På den politiske front er agurketiden ved at være overstået. Forude venter et politisk efterår, der kalder på handling og politisk mod.

Efter en sommer, hvor det har været småt med politiske budskaber fra Socialdemokraterne, valgte statsminister Helle Thorning-Schmidt at bryde tavsheden med budskabet om, at (1) regeringen er kommet dårlig fra start, og (2) at regeringen ikke har fået kommunikeret godt nok til danskerne.

I sig selv lidt af en kovending. Thorning har ellers tidligere påstået, at regeringen er kommet »fantastisk« fra start. Men lad nu det ligge. Alle har ret til at ændre mening.

Til gengæld forekommer det en anelse absurd, at statsministeren undskylder sig med dårlig kommunikation. Thorning er leder af en regering, der har ansat en hel hærskare af højtbetalte spindoktorer. Alligevel er ingen regering sunket så hurtigt i meningsmålingerne. Det kunne måske tænkes, at det ikke er kommunikationen der er gal, men at S-SF førte vælgerne bag lyset i en 12-minutters varmluftsballon?

Det dårlige sommervejr har desværre også påvirket regerings ambitionsniveau. I hvert fald har den nu fået kolde fødder og vil udskyde de planlagte reformer af bl.a. kontanthjælp.

Det er i sig selv trist, at regeringen allerede mangler mod og vilje til at gennemføre de nødvendige økonomiske reformer. Danmark har ikke brug for en regering, der på grund af kyniske og taktiske årsager (læs: Enhedslisten) parkerer alle de svære beslutninger i nødsporet.

I stedet for at bruge sommerferien på at aflyse de nødvendige reformer, bør regeringen derfor straks sendes på »ommer-ferie«. Den behøver ikke være lang. Til gengæld kan »ommer-ferien« bruges på at studere Venstres forslag til en reform af kontanthjælpen, så det fremover bedre kan betale sig at arbejde frem for at modtage passiv forsørgelse.

Der er nemlig rigeligt at rette op på. Ved at afskaffe kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen, givet kontanthjælpsmodtagerne mere ferie mv., har regeringen gjort det mere attraktivt at modtage kontanthjælp frem for at gå på arbejde.

Hen over sommeren har vi set eksempler på, at virksomheder har svært ved at rekruttere dansk arbejdskraft – trods stigende ledighed. Fx modtog Ruths Hotel i Skagen ikke én eneste ansøgning fra en dansker, da de i sommer søgte nye medarbejdere. Det er ikke godt nok.

I Venstre foreslår vi derfor bl.a., at ungeindsatsen udvides til også at omfatte alle arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere mellem 25 og 30 år. Forslaget støttes af både Arbejdsmarkedskommissionen og Velfærdskommissionen, og vil reducere ungdomsledigheden samt få flere unge i job eller uddannelse.

Vi er klar til at forhandle med regeringen, men venter bare på en invitation. Danmark har nemlig ikke brug for, at der skrues ned for reformerne. Tværtimod. I forvejen står regeringen med et stort hul i deres økonomiske plan, efter at bl.a. trepartsforhandlingerne faldt på gulvet med et brag.

Med andre ord: Regeringen trænger til »ommer-ferie«. Ledige kontanthjælpsmodtagere skal sikres job, frem for en regering der sender dem på mere betalt sommerferie.

Af Sophie Løhde (V)
Bragt i MetroXpress mandag d. 13 August