Regeringen favoriserer Christiania

Rigtigt mange steder i Danmark får familier den nedslående melding, at de ikke kan få et realkreditlån til at købe nyt hjem. Men det så Thorning-regeringen stort på, da den foreslog at give et 100 procents statsgaranteret lån til Christiania, fordi landets realkreditsinstitutter ikke vil give fristaden de lån, som den ønsker at optage.


Regeringen udviser en nedladende holdning til alle de områder i Danmark, hvor indbyggere får samme melding fra realkreditforeningerne.


For det er ikke et isoleret Christiania-problem at få nej til et kreditforeningslån, men det mener regeringen åbenbart.


I stedet for udelukkende at hjælpe Christiania burde regeringen arbejde for at sikre bedre lånemuligheder også for folk udenfor de større byer. Christiania har i forvejen historisk set fået en markant særbehandling, og i dette eksempel, hvor en stor mængde danskere er ramt af samme problemer, ser vi i Venstre overhovedet ingen grund til, at christianitterne skal have særlige vilkår.


Helt generelt burde regeringen sørge for at skabe en bedre balance mellem land og by. Både gennem bedre infrastruktur, mindre centralisering og en liberalisering af den meget rigide planlov. Desværre taler regeringen meget, særligt landdistriktsminister Carsten Hansen, men handling er der ikke meget af, når det handler om at sikre vækst og udvikling i hele landet.


Den radikale minister Rasmus Helveg Petersen har dog sagt, at en bred politisk Christiania-aftale er førsteprioritet. Det er vi glade for at høre i Venstre, for der bliver ikke tale om et 100 procents statsgaranteret lån til Christiania med vores opbakning.

Skrevet sammen med MF Ellen Trane Nørby (V).