Giv mig grydehår eller karseklip

NÆSTE GANG jeg kommer til frisøren, regner jeg med at skulle have en ordentlig tur med maskinen. Eventuelt en gryde på hovedet og så bare klippe rundt langs kanten eller en regulær karseklipning, hvor maskinen kører helt i bund. Måske vil metroXpress være behjælpelig med at lave en afstemning, så I læsere kan vælge, om jeg skal gå efter army-looket, eller om jeg mere er typen, der kan bære Playmobil-hår.

LYDER DET LATTERLIGT? Jamen, det er også latterligt. Der er bare dage, hvor man læser avisen og tænker: Det er simpelthen løgn. Det skete i fredags, da jeg læste nyheden om, at ' dameklip' bliver forbudt. Ikke på den måde, at kvinder ikke længere må gå til frisøren. Nej, fremover er det ulovligt at tage forskellige priser på dame-og herreklip.

Det har Ligebehandlingsnævnet afgjort.

SAGEN STARTEDE, da en kvinde så et skilt med priserne: ' Dameklip 528 kroner, herreklip 428 kroner. Tillæg for langt hår'. Altså 100 kroner mere for kvinder. Det blev kvinden så vred over, at hun indbragte frisøren for Ligebehandlingsnævnet.

Det er den sag, der er blevet afgjort, og frisøren skal nu betale 2.500 kroner til den ' forurettede' kvinde, selv om hun faktisk forlod salonen uden at være blevet klippet.

JEG VED NÆSTEN IKKE, om jeg skal grine eller græde. Sagen er latterlig, og jeg tør slet ikke tænke på, hvad det har kostet at behandle sagen i nævnet. Det har altså intet med kønsdiskrimination at gøre, når jeg tager længere tid og betaler mere for en klipning, end når min far får klippet sin ( sorry, far) ikke særlig store hårpragt. I øvrigt har jeg heller aldrig hørt veninder med korthårsfrisurer beklage sig over, at de ikke har fået en herreklipning!

DET ER SØRGELIGT, at nævnet skal belastes af denne type af sager. Ligebehandlingsloven er god, vigtig og nødvendig, for der er eksempler på ulighed på grund af race eller køn, som er helt urimelige, og jeg glæder mig da over at bo i et land, der tager den slags alvorligt. Til gengæld er det trist, når småting skygger for de vigtige spørgsmål.

I 2012 blev der klaget til Ligebehandlingsnævnet 244 gange. Jeg troede ikke, at det stod så skidt til med ligebehandlingen i Danmark, men når jeg ser, at topscorerne på listen er klager over prisforskel på diskoteker og i swingerklubber, så tænker jeg egentlig alligevel: Det står nok ikke så skidt til.

SOM BORGERE skal vi måske nogle gange huske, at bare fordi vi har en ret eller en mulighed, behøver vi ikke at bruge den. Der må for os alle være en bagatelgrænse, og så skal vi ikke glemme, at vi i vidt omfang er herre ( eller kvinde) over eget liv. Vi har et ansvar for os selv, og vi har frihed til at blive klippet, hvor vi vil.

JEG ER I ØVRIGT totalt uenig med nævnets landsdommer, der udtaler: ' Der er ikke tilstrækkeligt bevis for, at kvinder er mere besværlige end mænd i klipningsfasen'. Jeg vil i hvert fald gerne afsløre, at jeg er mere besværlig end de fleste mænd. Samtidig må der være potentiale for den næste ' hårrejsende skandale'. Har nemlig lige opdaget, at min far bliver klippet hos Hovedgadens Herrefrisør. For skal man følge logikken, er det vel også kønsdiskriminerende, at frisører skilter med klipning af herrer frem for damer?

TIL GENGÆLD er jeg temmelig sikker på, at min far vil ærgre sig godt og grundigt over, at han fremover skal betale ekstra for klipning af hår, som han næppe nogensinde kommer til at få.